По-високо билото, майстори!”

Досадно е да се повтаря едно и също. Когато екипът на „Кьошетата” се събираше, идеята бе за дясна критика – внимание отвътре към проблемите и развитието на дясното мислене. После възникна и Институт, а това вече беше направо обнадеждаващо. Но ние сякаш повтаряме и повтаряме няколкото си позиции. А нещата не са никак сложни. Както казва Гогол: „няма нищо главоломно, дявол го взел”. 

Дясното мислене е, че държавата не трябва да прекалява с намеса в бизнеса, а да го остави да се развива честно и самостоятелно. Под „бизнес” не се имат предвид мутри и ченгета, а нормални хора, които правят пари по законен начин. Законите не трябва да пречат на това максимален брой граждани да забогатяват с честен труд и добри идеи. Да забогатяват, а не просто да оцеляват. Тоест всякакви държавни „грижи” за това кой, как и дали ще търгува с каквото намери за възможно, са по дефиниция подозрителни. Работата на държавата и по-точно – работата на съда и закона е да пречи на мутри и ченгета да възпрепятстват развитието, тоест забогатяването на нормалните, честни, обикновени хора. Това е дясното.

В България нещата винаги са малко по-сложни, защото хората са много прости. Народът? О, народът е мъдър, казваше един духовен вожд. Но хората… Та, у нас под „дясно” се има предвид и антикомунизмът. А той не е ляв или десен, а просто близък до ума на всеки нормален човек. Защото „комунизмът” тук не е идея (и в никакъв случай не е красив идеал), а всъщност е принадлежност към българската престъпно мислеща мафия с произход от ДС. Всеки честен човек, та дори и левичар, тоест нормален социалдемократ, би трябвало да е антикомунист, а това в България значи – антимафиот. Моралният провал не е само на комунизма, но е и негов. Всяка диктатура е морално пропаднала и оставя след себе си единствено гнусотия. Повече няма какво да се говори по темата. Оттук нататък думата би трябвало да бъде на потърпевшите и съда, а за „социалистическото строителство” може да се разисква сериозно само в психодиспансерите. Не, „Кремиковци” и ТКЗС не са ценност. Ценност е да имаш собствена железария или нива.

Прекалено сложно мислим. Тоест сме се подвели по приказките и праха, който някогашната ДС в различните си мимикриращи форми ни хвърля в очите. Затова ще си позволя няколко припомняния на очевидното. ДС е производна на БКП. Двете заедно произвеждат зависимост от Русия, защото произлизат от Съветския съюз и продължават да са обвързани с неговото наследство. БКП и ДС съществуват и до днес в лицето на партии, фирми, банки и лица, изгрели през деветдесетте  години върху благодатната почва на нелустрирана, неопределена, полукомунистическа и силно мафиотска България, която перверзно обожествява паметта на убиеца Тодор Живков. А Русия не е спряла да бъде Съветски съюз или най-малкото отново се превръща в такъв, защото там има власт на един човек и почти никаква законна възможност за опозиция. Това не е добре. Направо си е кошмар, защото Русия нахлува в чужди държави (като Грузия и Украйна) и нахалства в тяхна територия с цената на живота на много хора. Русия поражда само корупция („аз на тебе, ти – на мене”), морална развала (само чиновникът е прав и си длъжен да му се подмажеш), лъжа (например, че украинската армия е виновна, задето Русия нахлу на украинска суверенна територия) и бедност (заради корупцията няма пари за пътища, училища, болници и частна инициатива).

Изводът е, че човек у нас или е десен, тоест иска да се развива като личност, или е идиот, сиреч фалшиво „ляв” русофил – и средно положение просто няма. С Русия не може да се преговаря. Нейните интереси не бива да се обслужват. Който действа в нейна полза, вреди на свободата си и най-вече вреди на България. И всеки, който смята другояче, е в най-добрия случай жестоко ощетен в интелектуално отношение. Как тези мои грозни изречения са свързани с дясното мислене? Ето как – не очаквам помощ от „държавата”. Държавата трябва има за цел само да предоставя справедлив съд и да събира ниски данъци, а ние, частните лица, трябва да вършим всичко останало. Най-вече да изкарваме много пари с много труд, да браним свободата си и да не позволяваме да ни обират и лъжат чиновниците или техни скрити шефове. Най-лесният начин да постигнем това е като разкараме онези държавно-мафиотски чиновници, които са се компрометирали, служейки на комунистическия или посткомунистическите режими у нас.

Нека се върнем пак на нещастното псевдодясно мислене. Няма място изобщо за меки приказки относно ГЕРБ. това не е дясна партия. Защото ГЕРБ не уважава частната собственост и свободната конкуренция, нито законността. Не само че герберските вождове Борисов и Цветанов произлизат от системата институции, създадени от БКП и ДС, но на това отгоре те създават предпоставки за нова и нова корупция. Тоест отново за лъжи, кражби и дебелащина. Не може рационален човек да гласува на парламентарни избори за ГЕРБ. Не може и почтен партиен или коалиционен лидер да помисля, камо ли дори да споменава за съюзяване с ГЕРБ. На всеки симпатичен кадър като Томислав Дончев или Тодор Чобанов се падат по две некадърни румяножелевки, трима безобразничещи цветанцветановци, четирима безсъвестни портниховци и осмина цинични бойкоборисовци. ГЕРБ не връщаше ДДС, а взимаше гигантски рушвети и комисионни, с което директно нарушаваше закона и пречеше на нормалното развитие на бизнеса. ГЕРБ назначаваше и толерираше ваньотановщината. ГЕРБ не попречи с нищо на правителството на Орешарски да върши беззакония. ГЕРБ първоначално се обяви против санкции срещу Русия (а вече казах нужното за Русия). ГЕРБ не изгони Росатом, а просто го замени с Газпром. Накрая ГЕРБ насърчи картелизацията на електроразпределението в страната. И сега лидерът на ГЕРБ открито говори за възможна коалиция с изцяло противоконституционно съществуващата „партия”, тоест клан на престъпници, наречен ДПС. При това отговорността са това се прехвърля върху Реформаторите. Сякаш съседът е виновен, че някоя дама във входа има, да кажем, тежки рецидиви на леко поведение. Нека го кажа така – да си лъжец не е дясно. Не е дори ляво. А е престъпно, комунистическо, тоталитарно, ченгесарско и мафиотско. Имам чувството, че описвам БСП и ДПС. Разлика няма.

След всичко казано, няма място за повече глупости. Следва да се гласува по съвест на парламентарните избори. БСП и ДПС никога повече не бива да виждат власт, а и направо трябва да изчезнат в посока към съда и затвора. А същото се отнася и за ГЕРБ. Разбира се, всеки може сам да се сети (надявам се) за всякакви там атаки на гумен нож, патриотарски кичове, нецензурирани безсмислици, фалшиво десни фонови шумове, азбучни лъжи и прочие народни гласове от блатото.

Остават комай само Реформаторският блок и Зелените. Последните имат своята малка и вярна публика. Колкото до Реформаторите – те ще направят най-добре, ако се вземат в ръце. Имат сериозен шанс да влязат в Парламента, стига да излъчват сигурност и единство. Не са компрометирани със скорошни скандали. Прекрасно е, че говорят по сериозен начин за истинските проблеми. Могат и са длъжни да бъдат смислена опозиция на очертаващото се поредно мафиотско мнозинство. Ако не се изпопредадат помежду си в безпринципно пълзене към милостта на банкянския дон Буда и ефимерни министерски постове (било преди, било след 5 октомври), могат да имат шансове за много, много повече при неминуемите    с л е д в а щ и    предсрочни избори. Зимата иде, а в България тя винаги променя много неща.

Comments

comments